fbpx

Blog

Back to Blog

KADA CE BİTİ KLONİRANJE KOSE ?

Sama rijec kloniranje znaci kopiranje. U medicini kloniraju se geni,celije ili ziva tkiva odredjenim metodoma u labaratorijama,umnozjavaju se koiranjem.Kloniranje i lijecenje maticne celije mnogi smatraju isti metod.Dok su to dve sasvim razlicite metode.
Kloniranje se pojavilo u nasim zivotima prvo sa ovcom doli,i ta metoda kloniranja i dalje se ispituje. U mnogim drzjavama kloniranje je zabranjeno iz socijalnoh,verskih i moralnih razloga.Dok za lijecenje i estetske zohvate nema ogranicenja.
Kloniranje je zabranjeno ako se ziva bica (ludi i zivotihje) kopiraju potpuno isto 1 u 1.Umnozjavanje korenja kose specijalnim metodama u laboratorijama naziva se kloniranje kose.Kloniranje kose nije zabranjeno i nema socijalnog i moralnog ogranicenja i ako se radi iz estetskih razloga.Mnogo je vazno znati da presadjivanje ima i zdravstveni znacaj kao i kloniranje.Umnozena kosa u laboratorijama treba da se presadjuje u bolnickim uslovima pacijentima.
Za kloniranje kose uzeti korijen kose, u laboratoriji glavni kodovi treba da ostanu isti.Dijeljenjem kodova.Vrsi se umnozjavanje.Umnozijeni korijeni kose u laboratoriju izrastaju.Korijenje kose koje je spremlijeno u laboratoriji nikakav problem ne stravaju pacijentima.Ali klonirani köreni kose imaju problem prilagodjavanja i veoma mali procenat je uspesan.Zato klonirana kosa nije preporucliva.Za presadjivanje.Zato ispitivanje klonirane kose i dale je u toku.

Share this post

Back to Blog