fbpx

Blog

KADA CE BİTİ KLONİRANJE KOSE ?

Sama rijec kloniranje znaci kopiranje. U medicini kloniraju se geni,celije ili ziva tkiva odredjenim metodoma u labaratorijama,umnozjavaju se koiranjem.Kloniranje i lijecenje maticne celije mnogi smatraju isti metod.Dok su to dve sasvim razlicite metode. Kloniranje se pojavilo u nasim zivotima prvo sa ovcom doli,i ta metoda kloniranja i dalje se ispituje. U mnogim drzjavama kloniranje je zabranjeno iz socijalnoh,verskih i moralnih razloga.Dok za lijecenje i estetske zohvate nema ogranicenja. Kloniranje je zabranjeno ako se ziva bica (ludi i zivotihje) kopiraju potpuno isto 1 u 1.Umnozjavanje korenja kose specijalnim metodama u laboratorijama naziva se kloniranje kose.Kloniranje kose nije zabranjeno i nema socijalnog i moralnog ogranicenja i ako se radi iz estetskih razloga.Mnogo je vazno znati da presadjivanje ima i zdravstveni znacaj kao i kloniranje.Umnozena kosa u laboratorijama treba da se presadjuje u bolnickim uslovima pacijentima. Za kloniranje kose uzeti korijen kose, u laboratoriji glavni kodovi treba da ostanu isti.Dijeljenjem kodova.Vrsi se umnozjavanje.Umnozijeni korijeni kose u laboratoriju izrastaju.Korijenje kose koje je spremlijeno u laboratoriji nikakav problem ne stravaju pacijentima.Ali klonirani köreni kose imaju problem prilagodjavanja i veoma mali procenat je uspesan.Zato klonirana kosa nije preporucliva.Za presadjivanje.Zato ispitivanje klonirane kose i dale je u toku.

POSLE KOLİKO VREMENA OD PRESADJİVANJA KOSE MOZE DA SE BAVİ SPORTOM ?

Presadivanje kose je estetska operacija da bi bila uspesna operacija neophodno je mnogo faktora.Tehnika presadjivanje kose,mesto odakle se uzima kosa za presidjivanje ,doktor i ekipa koja vesi presidjivanje kose i najglavnije da se pacijent prodzjava odredjenih pravila.Jedan od tih pravila je sport. Posle operacije ne treba se baviti sportom 1-2 meseca.Bavljenje sportom posle operacije mozje da nanese stetu korenima presadjene kose zato je preporuclivo ne baviti se sportom da bi korenje kose pravilno zaraslo.Bavljenje sportom povecava ubrzanost rada srca,i protoka krvi , a to mozje da izazove krvarenje na presadjena mesta i ti me osteti korenove.Za vreme sporta takodje mozje doci do udara u predelu presadjene kose,samim tim dolazi do ostecenja korenja kose.3-4 dana posle operacije mozje se pesaciti lacim.Tempom ali kao sto smo na vrhu naveli pacijent ne treba da preteruje sa naporom,da nebi imao nezjelenih posledica. Za to da nebismo imali problema sa presadjenom kosom treba pricecati 1-2 meseca da bi se bavio sportom.

İMA Lİ LİJEK KOJİ MOZE DA SACUVA KOSU DOZİVOTNO?

Osobe kojima opada kosa prvo treba da uspostave razlog zasto im opada kosa.To mozje da bude zbog normano ,stres(napetost),genetski i zbog manjka necih vitamina.Kad se uspostavi uzrok upadanja kose,treba da se predze na lijecenje.Medicinslim ispitivanjima na speracavanju opadanja kose proizvedeno je mnogo lekova.Neki lekovi su usporavali opadanje dok neki nazalost nisu imali nikakav uticaj.Na lijecenje protiv opadanja kose i direktnom upotrebom na kosi neki lekovi su usporavali opadanje i hranili i ojacavali kosu.Ali ovi lekovi nisu nikada bili potpuno resenje.Ovi lekovi su uspesni u pocetku opadanja kose.Posto opadne kosa ni jedan lijek nije efikasan.Za izgubljenu kosu najbole resenje je presadjivanje kose.

KAKO SE ODREDJUJE CİJENA ZA PRESADJİVANJE KOSE ?

Prvo pitanje osoba koje zele da presadjuju kosu je iz jednog tretmana moze li se presaditi i pokriti sva mesta opale kose? Drugo pitanje je koliko ce to kostiti? Cijena preadjivanja kose zavisi od vise faktora Povrsine gde ce se kosa presadjivati, Koliko treba kose sa korijenom,broj tretmana,imali dovoljno kose sa korenom u predelu potiljka,kojom metodom ce se izvodit presadjivanje.Sve ovo mozje da utice na cijenu.Znaci za svaku osobu cijena je posebna. İ daci posle operacije je potrebno jos neko dopunsko lijecenje? Ako je potrebno se uspostavlja potrebno lijecenje.Posle svih ispitivanja i analize kose donosi se odluka o operaciji , o svim potrebama detalno se upoznaje pacijent i tada se odredjuje cijena.

JELİ MOGUCE PRESADJİVANJE KOSE SA JEDNE OSOBE NA DRUGU ?

Dabi se izursilo bilo koje presadjivanje sa jedne osobe na drugu,potrebno je date osobe imaju iste genetske kodove. A to je mnogo mala mogucnost zat o ima stotine milijona vrsta gena i dabi se poduraili mogucnosi je vrlo mala. Kod drugih transplantacija malo drugacije. Do sada su radjene vecinom transplantacije vitalnih organa.Posle tih transplantacija (zivotnih organa) organizam da bi prihvatio novi lekovi imaju mnogo sporednih efekata uostalom transplantacija i lijecenje posle nje je mnogo skupo.Tranplantaciju vitalnih(zivotnih) organa,troskove snosi drzjava ili razna osiguranja dok to nije slucaj sa presadjiva njem kose,opadanje kose nije opasno po zivot.Zato sve troskove snosi pacijent. Najzdravse i najprirodnije presadjivanje kad se radi sa svojom kosom